Finale “ASUS Elub” studentske esports lige

Finale “ASUS Elub” studentske esports lige

Ove nedelje u hotelu Royal In odigrali su se finalni mečevi druge sezone “ASUS Elub” studentske esports lige. Finale u LoL-u i Doti bilo je zakazano za sredu, dok se finale u CS:GO-u odigralo u četvrtak. Finale u LoL-u trebalo je da počne u 10h u sredu, ali usled tehničkih problema ono je kasnilo, te su igrači odlučili da svoj BO5 odigraju u obližnjoj igraonici.

League Of Legends

Kao što smo malopre već spomenuli mesto održavanja finala u ovoj igri je promenjeno, ali to igrače nije omelo da ovom meču pristupe maksimalno ozbiljno. Naime, finalni meč odigrao se izmedju Fakulteta Organizacionih Nauka i Mašinskog fakulteta. U prvi od 5 mečeva obe ekipe su ušle maksimalno oprezno što je imalo za rezultat to da do 15. minuta ne vidimo ni jedan kill. Međutim, nedugo nakon što je otkucao 15. minut ekipa FON-a kreće u veoma agresivnu igru uzevši ACE kod zmaja. Možemo slobodno reći da su ovaj team fight, a samim tim i zmaj presudili ovu partiju u korist Fonovaca. Drugi game ovog duela je bio dosta dinamičniji tako da smo u veoma ranoj fazi meča mogli da vidimo pregršt kilova za razliku od prošlog gejma koji je u početku bio poprilično mrtav. Igračima FON-a je izgleda odgovarao ovaj brzi tempo igre tako da su oni i iz ove partije izašli kao pobednici bez većih problema. Posle ove pobede igrači su već počeli da slave iako nije bilo vreme za to, jer im je do podizanja pobedničkog pehara trebala još jedna partija. To se naravno odrazilo na sledeću partiju u kojoj su igrači Mašinca pregazili maksimalno opuštene fonovce. Nakon ove pobede ukupni rezultat bio je 2:1. Međutim posle ovog zaista teškog poraza igrači Fakulteta Organizacionih Nauka su rešili da se uozbilje i ovaj meč odigraju sa istom posvećenošću kao što su i prva dva. Nije im dugo vremena trebalo da osiguraju ovaj meč a samim tim i finale u kome slobodno možemo reći da su bili na nekoliko nivoa više od svog protivnika.

Imali smo priliku da porazgovaramo sa Jankom Veselinovićem  kapitenom pobedničke ekipe.

Janko pre svega bih želeo da ti čestitam na ovoj veličanstvenoj pobedi. Reci nam kada si krenuo individualno da igraš LoL i kada se prvi put sastala ova pobednička ekipa?

LoL sam počeo da igram još u osnovnoj školi. Jedan od razloga za dugogodišnje igranje je zbog ljudi sa kojima sam se sprijateljio baš preko ove igrice. Pravio sam dosta dugih pauza u igranju, ali sam se uvek vraćao jer je takmičarski deo sa prijateljima ono što me i dan danas privlači kod ove igre. Što se ekipe FON-a tiče ona se prvi put sastala  ove godine i mogu slobodno da kažem da sam u njoj stekako 9 novih prijatelja.

Da li smatraš da neki igrač vaše ekipe mnogo odskače u individualnom skilu, ili smatraš da ste zajedno kao ekipa postigli ovaj veličanstveni uspeh?

Prvenstveno mislim da smo kao ekipa jako dobri, iskreno nismo mnogo vežbali , ali imamo nameru da igramo zajedno i neke turnire sa strane. Mislim da je timski duh zaslužan za ovaj uspeh kao i individualno znanje svakog pojedinca ovog tima.

Šta misliš da li je moguće uskladiti fakultetske obaveze sa igranjem LoL-a kako bi ste eventualno kao ekipa ostvarili neki uspeh na profesionalnoj League Of Legends sceni?

Kao što moto našeg fakulteta kaže, “sve je u dobroj organizaciji”, sve se može uskladiti. Mislim da za hobi uvek može da se nađe vremena, a lično bih i nastupio na profesionalnoj sceni u vidu hobija, jer mi iskreno to nije prioritet.

DOTA 2

Nakon što su otklonjeni tehnički problemi, finalni mečevi su nastavljeni u hotelu Royal In bez ikakvih smetnji, kao što je bilo i planirano. Što se ovog finalnog okršaja tiče, možemo slobodno reći da je bio najinteresantniji od svih. I u ovom finalu su učestvovali igrači Fakulteta Organizacionih Nauka, ali su za protivnike ovaj put imali Matematički fakultet. Igrači FON-a su ovaj okršaj otvorili na isti način kao što su to uradili i njihove kolege Lolaši. Naime, oni su bez velikih problema uspeli da pobede u prva dva meča i dovedu svoju ekipu na samo korak do odnošenja drugog pehara na Fakultet Organizacionih Nauka. Međutim, stvari ovde kreću veoma da se komplikuju. Igrače Matematičkog nisu ni malo demoralisala ova dva poraza. Oni su se posle drugog meča okupili na terasi hotela i detaljno smišljali povratničku taktiku kako bi eventualno uspeli da naprave čudo i pobede u tri vezana meča. Pre samog početka meča, jedan igrač matematike prišao je Fonovcima i u šali rekao “prva dva smo vas pustili sad je red malo i ozbiljno da igramo”, i na velilku žalost ekipe FON-a zaista je tako i bilo. Ekipa matematičkog fakulteta je u naredna tri meča ušla sa maksimalnom posvećenošću i igrala na takvom nivou da sam u par trenutaka pomislio da su “dali džojstik starijem bratu”. Fonovci jednostavno nisu znali šta ih je snašlo, izgledalo je kao da su pogubili sve niti i svu kontrolu nad ovim mečom. Ekipa Matematičara je to prepoznala i iskoristila da napravi čudo koje su planirali i na svoj fakultet odnesu pobednički pehar pobedivši u tri vezana meča. Moramo reći da je ovo zaista veliki uspeh za igrače jer je za ovakav povratak pored veština igranja potrebna i velika psihička stabilnost koja se retko viđa čak i na profesionalnom nivou.

Ovoga puta naš sagovornik je bio MVP ovog epskog finala “meekree”.

Meekree kaži nam šta misliš da je bila presudna stvar koja je ovaj meč odnela u vašu korist?

Pa mislim da je presudno bilo to što se znamo jako dugo i što igramo veoma dugo kao ekipa tako da je samim tim sinergija na veoma visokom niovu. Takođe bih želeo da napomenem da smo i van igrice veoma dobri prijatelji i da mislim da je i to stvar koja je presudila ovaj meč u našu korist.

Koliko ste prosečno igrali na dnevnom nivou da bi vaša igra izgledala ovako kao što je danas?

Pa znaš kako, iskreno da ti kažem u poslednje vreme nismo igrali previše kako ekipa, ali smo par večeri pred ovaj meč odigrali neke mečeve i manje turnire kako bi se uigrali. Smatrali smo da će to biti dovoljno da nam danas donese pobedu, što se na kraju ispostavilo kao tačno.

Šta misliš da li je moguće postići neki uspeh na višem nivou od ASUS Elub lige?

Mislim da je za to jako mala šansa jer smo svi pre svega studenti i Dota nam je samo hobi, mada nikad se ne zna, možda se neko od nas i oproba na profesionalnoj sceni.

Counter Strike:Global Offensive

Kao i prethodnog dana i u ovom finalu su se našli studenti FON-a koji su očigledno nadareni za esports. Ovoga puta protivnik im je bio Ekonomski fakultet. Ovaj meč je takođe odigran po Best Of 5 principu. Mape koje su bile izabrane su: Cache, Mirrage, Inferno, Overpass i Nuke. Fonovci su ovaj meč otvorili veoma dobro, uzevši prve dve mape za sebe bez i malo muka. Treća mapa koja se odigrala bio je Inferno koji je nadaleko poznat po neizvesnosti. Izgledalo je da se ekipa EKOF-a vraća u ovaj meč. Oni su pobedili prvih 6 rundi na ovoj mapi i time igračima FON-a zadali ozbiljne muke. Prvo poluvreme ove mape završilo se 9:6 u korist Ekonomije koja je otpočela kao CT strana kojoj je na ovoj mapi data ne tako mala prednost. Međutim, čim su se igrači Fakulteta Organizacionih domogli Counter Terorista-a uzeli su meč u svoje ruke i totalno preokrenuli rezultat, preuzevši prednost od 15:10. Samo jedna runda ih je delila od podizanja pobedničkog pehara, ali igrači EKOF-a im to nisu dopustili vrativši se u ovaj meč. Kraj regularnog dela ove mape završen je rezultatom 15:15 čime su igrači Ekonomije obezbedili produžetke na ovoj mapi koje su kasnije i pretvorili u svoju pobedu. Igrači FON-a propustili su priliku da nakon samo 3 mape pobede u ovom duelu, ali novu šansu su dobili na Overpass-u gde su ekipu Ekonomije savladali bez većih poteškoća i svom fakultetu obezbedili drugi pehar ASUS Elub lige.

Kao i prethodna dva puta, imali smo priliku da porazgovaramo sa istaknutim igračem FON-a Mihailom Igićem.

Da li se vi kao članovi ekipe družite i van kantera i ako da, da li misliš da je to uticalo na vašu pobedu u ovom epskom finalu?

Družimo se naravno, viđamo se na fakultetu, imamo zajednička predavanja. Mislim da je to pozitivno uticalo na našu komunikaciju i da nemamo psihičkih prepreka između nas.

Šta misliš da li neko od igrača vašeg tima ima šanse da gradi profesionalnu karijeru u budućnosti ili možda čak i ceo vaš tim zajedno?

Iskreno mislim da imaju veliki potencijal, čak i neki iz tima koji nisu igrali u finalu jer nisu bilu u mogućnosti. Problem je u situaciji i riziku. Esport kod nas i dalje nije poslovno prihvaćen i kako bi neko postao profesionalac morao bi da se odrekne dosta stvari da bi imao šansu da uspe.

Koliko često igrate CS:GO kao ekipa i da li misliš da uigranost u timu ima prednost nad indiviudalnim skilom?

Kao ekipa nismo igrali, jesmo duo, trio ali nikad svih 5. Mislim da je na profesionalnom nivou, gde su svi individualno dobri, presudna uigranost tima, dok je kod amaterskih mečeva ipak bitniji individualni skil.

Ostatak slika sa ovog događaja možete pogledati u sledećem albumu:

This slideshow requires JavaScript.

Related Articles